Muziektheater LaukaR Unja

 

Muziek en beweging die de binnen- en buitenwereld aftasten

Eens 3

 

Deze groep is ontstaan uit een wens om muziektheater te ontwikkelen waarbij de innerlijke fysiologie van de mens en de werkingen in de natuur met elkaar kunnen worden verbonden, zodat beide kunnen worden onderzocht. Uitgangspunt vormt een vorm van sterrenwijsheid, de astrosofie, die mogelijkheden biedt tot innerlijk onderzoek door middel van klank; het wordt dan tot astrofonie.

De groep bestaat uit acht leden, die musiceren, acteren en bewegen. Zij studeren ook elkaars rollen in, aangezien elk onderdeel hoort bij een stuk innerlijke scholing en ontwikkeling dat ide theaterstukken wordt bestreefd en uitgebeeld.
Het repertoire is in opbouw.

 

 

 

Leden:

Marion Groenendal; zang, akteren (de Avond)Eens beeld
Nicolaas de Jong; zang, gitaar, lier
Bastiaan Bohlmeijer, zang
Patrick Steensma; zang, acteren (de Morgen)
Angelique Steensma; zang
Thea Janssen; zang
Johanna Mariana; beweging, zang, cello
Cisca van der Straaten; beweging, dwarsfluit

 

Over de methode

Genoemde astrofonie en klankfenomenologie zijn ontwikkeld uit het vierledige mensbeeld, dat wil zeggen toepassing van het inzicht in de vier lichame-lijkheden van de mens; zijn geest, ziel, levenskrachten- en fysieke lichaam. Deze hebben elk een afspiegeling in het muzikale; als respectievelijk muzikale motieven, als tonaliteit, in ritmische differentiaties en in maatsoorten. Basis vormen de bewegingen van sterren en planeten langs de dierenriem, en hun uitwerkingen binnen de mens.
De werkingen kan men zich op kunstzinnige wijze inleven. Erin doen biedt mogelijkheden tot de ontwikkeling van een vorm van objektieve kunst.
Nicolaas de Jong heeft deze methode ontwikkeld als voortzettingen van het werk van Goethe, Steiner en Collot ‘d Herbois. Naast de muziekstukken schrijft hij muziektheaterstukken, theoretische verhandelingen over de achter-gronden van de methode, en geeft hij scholingskursussen in zang en boetseren waarin de levenswereld in en om de mens kan worden onderzocht, doordat men er de innerlijke waarnemingsorganen voor kan leren ontwikkelen. Dit in de Jaspis School. Daarnaast ontwikkelt hij muziekinstrumenten die de werkingen van sterren en planeten beleefbaar trachten te maken.

 Muziektheatergroep LaukaR Unja speelt: 

Muziektheaterspel EENS

Een Ode aan de uurgeesten van de dag,

Aan de kleuren in de atmosfeer
die de ziel van de aarde vullen,

Aan de elementalen van hoog tot laag
die de natuur in al haar pracht
doen oplichten en onderhouden

Een muziek-theaterspel van Nicolaas Marius de Jong

 

Over ‘Eens’

’Eens’ is ontstaan uit een gedicht over de samenspraak tussen ochtend en avond die elkaar eens weer zullen ontmoeten in een eeuwige dag. Dit is vervolgens verder uitgewerkt:
Beide leiden elkaar vervolgens door de verschillende uren van dag en nacht heen en proberen elkaar te zoeken.
Het tweede deel begint met een zielsmatige strijd tussenbeide die de kleuren van de regenboog doorloopt, waarbij ze elkaar wederzijds aantrekken en ook weer afstoten.
Het derde deel voert door de elementrijken van de aarde waarin ze elkaar trachten terug te vinden, en de natuurgeesten die daarin werkzaam zijn.
Zo ontstaat een oproep aan de toehoorder om door waarneming door de zintuigen heen weer de licht- en donkerzijde van zijn of haar ziel in zich te kunnen verenen, net als de ochtend en de avond.

Achtergronden van de composities vormen de astrofonische uitwerkingen die de kosmische werkingen van sterren en planeten vanuit hun verbinding in de mens benaderen. Ook de (dubbele) uren van de dag hangen samen met specifieke kosmisch-menselijke muzikale werkingen. Dit om een zo groot mogelijke objectiviteit te willen benaderen; de methode is die van objectieve kunst (zie voor astrofonie en objectieve kunst de boekenlijst achterin).

De stemmingen van de uren van de dag worden improviserend gezongen door de groepsleden, en ook het publiek wordt uitgenodigd hieraan zingend-beeldvormend mee te doen.

Muzieksamples Eens deel 1 :

1. Refrein: ‘Eens’, zei de Avond tot de Morgen

7. En als de zonne is gebracht

12. Zoals de koude van de noorderwind Boreas

 

Muzieksamples Eens deel 2:

25. Karmijnrood versus Kobaltblauw

27. Licht violet versus Geel

 

 

Filmfragmenten van Eens deel 3:

30a. Filmpje van de feeëndans

36. Slotrefrein ‘Eens kom ik weer . . . ‘

 

Binnenkort ook op CD verkrijgbaar!

EENSCDlabel  Delen 1 en 2

Thema tekst refrein:

“Eens” zei de avond tot de morgen
“zal ik weer bij je komen,
zal ik weer bij je zijn
als de dagen zijn vervlogen
en het licht van onze ogen aan de hemel
zich verenigen mag
tot een innerlijk schijnende glans
als van een eeuwige dag.”